Tot xerrant de marques

Mosaiking Comunicació | Consultoría de publicidad

Tot xerrant de marques

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

La setmana passada vaig tenir el gust d’anar a parlar de marques a Ràdio Kanal Barcelona, al programa “Els Nous Catalans a RKB”, un magazine matinal on es parla d’actualitat d’una manera amena i entretinguda. Un equip dirigit per Èric Bertran que fan un programa de dilluns a divendres de 10 h a 12 h amb força seccions i convidats, divers i pensat per informar, crear opinió, fomentar la diversitat i fer passar als oients un matí entretingut.
En aquest marc em van convidar a parlar de marques i com les marques i la publicitat poden ajudar arribar millor al seu públic, i per tant, a vendre més. Allò que sempre reivindico, la publicitat a l’abast de tothom. A l’abast de les grans marques, però també de les petites empreses, dels emprenedors, dels autònoms, de les botigues, dels comerços, de les marques personals. D’aquells que es pensen però si jo no soc ningú. Aquests també han de tenir la seva imatge! La bona imatge i la bona publicitat, d’acord amb el pressupost de cadascú, hauria de ser un deure. Igual que el local, el personal, el tipus d’empresa t i el gestor, quan es crea un nou projecte, s’hauria de tenir en compte en el pla de negoci, el fet d’incloure una partida per la publicitat.

Tot i que aquí a la home de Mosaiking trobareu el link amb el podcast del programa, us deixo uns consells molt pràctics per ajudar-vos a què del vostre petit negoci en feu una gran marca.

1- Tingues clar el què dir de la teva empresa/negoci. Busca en què ets diferent i comunica-ho. I si no ho tens, crea-ho! El què dir no és territori només de les grans marques. En els petits també cal buscar-ho: Peixateria on et deixen el peix a punt de coure, dentista especialista amb fòbies dentals, fruiteria amb sucs fets al moment.

2- Sigues creatiu en el com dir-ho! Sigues notori i fes el teu eslògan memorable. I intenta parlar en clau de benefici de producte, no de característiques. Com deia Leo Burnett (gran publicitari del segle XX), No em diguis com de bé ho fas; diga’m el bé que em fas.

3- Crea el teu logo i la teva identitat de marca. Tot allò que comunica la teva marca és important. Logo, targetes, paper de carta, fulletó de presentació de producte/servei…  I el logo, si pots que l’acompanyi una icona. Com el “tic” de Nike, millor.  En el meu cas, és la “M” i el color magenta…

4- Pensa en una identitat que funcioni tant en formats of-line com en formats on-line.  Text llegible (ull el fons clar sobre text clar), imatges que no pesin gaire, colors que no vibrin a la pantalla… Cada cop que enviïs un e-mail, signa amb el teu logo. Són impactes que guanyes!

5- No converteixis les teves comunicacions en informatius. Anuncis de premsa plens de missatges desordenats (que no saps on llegir) o webs plenes d’informació, de pàgines, de pestanyes. Lentes de navegació de tanta informació que hi ha… Sintetitza i prioritza. Missatge principal i missatge secundaris.

6- Dissenya campanyes de publicitat que comuniquin. Sempre un concepte creatiu que sintetitzi el missatge clau que vols comunicar. Després el disseny gràfic. Mai abans!

7. Identifica bé el teu públic objectiu. No intentis agradar a tothom. Això mai funciona! Per exemple, si vols vendre sabates ortopèdiques dirigides a gent gran, potser no has de fer una campanya a FB o dirigir-la als néts.

8. Sigues clar i transparent. No facis com moltes grans companyies que sovint no diuen tota la veritat. És el que els publicistes en diem “overpromises”. Més enllà de la promesa. Més enllà de la proposta de venda. Telefonies, assegurances, estètica, productes financers…  Si tens una oferta, compleix-la!

9. Fixa’t en la competència i tingues-li enveja sana. Mira el que fa bé la teva competència i si pots, millora-ho!  Si sóc una farmàcia, faré un estudi de les farmàcies de la zona i miraré el què no faig, què puc fer jo i inclús què puc millorar.

10. Tria bé el teu canal de comunicació. en funció dels teus objectius i la teva estratègia Un cop tinguis clar què dir, com dir-ho, tinguis la teva imatge creada i perfectament definit quin és el teu públic objectiu, pensa en el teu pla d’acció: Xarxes socials? Campanya d’emailing? Promocions al punt de venda?

I el darrer, si vols crear la teva marca i la teva campanya de publicitat… truca un publicista!